ЕТШ „Вук Караџић“ из Старе Пазове, заједно са Туристичком организацијом Старе Пазове,  организовала је посету 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду. Дана 30. новембра 2023. године у 10 часова је организован пут за 15 ученика 2-5 oдељења и 4 професора ЕТШ “Вук Караџић“ из Старе Пазове, Драгану Дерета, Христину Понош, Милицу Наранчић и Горицу Гледовић Калантзис. Водич пута је била директорка  Туристичке организације општине Стара Пазова, Драгана Зорић.

Према унапред договореној сатници у 11 часова, дошли смо на 54. Међународни сајам туризма и присуствовали свечаном отварању. Сајам је окупио 240 излагача из 8 држава, домаће угоститеље и Туристичке организације из различитих места наше државе. Ученици који су посетили сајам су образовног профила Туристички техничар, тако да је сврха посете сајма стицање увида у начин презентовања различитих дестинација и подстицање креативности за њихово напредовање, како кроз школовање, тако и у угоститељству, као сфери послова за које се школују.

Након посете сајма, у 13 часова, упутили смо се ка Фрушкој гори, у посету манастиру Велика Ремета. Манастир Велика Ремета је један од најстаријих у Србији.  Претпоставља се да је изграђен у XV веку, по предању основао га је краљ Стефан Драгутин, а посвећен је Светом Димитрију. Посета манастиру је реализована у склопу подизања нивоа познавања великог културно-духовног наслеђа места из ког ученици долазе, тј. са циљем да ученици боље упознају своју земљу.

После посете манастира, упутили смо се ка Старој Пазови, чиме се једнодневни излет на две локације завршава и чиме се испоштовао план и програм пута.

 

Драгана Дерета