Dan ETŠ „Vuk Karadžić“

 

     Danas je pravo vreme da istaknemo važnost i vrednost našeg svakodnevnog rada i zalaganja za ono što je večno, neprolazno i najvrednije, a to su znanje i obrazovanje. Prosvetiteljska misija je oduvek prolazila kroz iskušenja, pa tako postajala jača i snažnija. Setimo se danas svih onih  koji su krenuli stazama znanja i učenja jer je to bio jedini ispravan put da postanemo bolji ljudi.

Naša škola ponosno nosi ime čuvara našeg jezika i kulture Vuka Karadžića, onog koji je voleo svoj narod, koji mu je dušu poznavao i zato je stvorio jezik, bogat, veličanstven, plodan i jedinstven. Maternja melodija našeg jezika miluje i snaži, rečima volimo, bodrimo, stvaramo.

To su znali oni pre nas, Dositej i Vuk, jezički revolucionari, koji su nam otvorili vrata budućnosti. Oni su nas u svojim književnim delima kritikovali, hvalili i bodrili, prikazujući jezik kao sliku našeg mentaliteta, tradicije i istorije. Bili  su propovednici pravih vrednosti kao što su dobročinstvo, ljubav, trpeljivost, prijateljstvo, poštovanje, marljivost, istrajnost.

Ljubav prema srpskom narodnom jeziku isticali su u svim mogućim prilikama, jer su znali da narod postoji dok god živi njegov jezik. Govorili su da se sve može menjati, pa čak zakoni i vera, ali maternji jezik nikada. Ovi prosvetitelji ostavili su nam jedan važan zadatak, a to je da čuvamo ono što je navrednije, da budemo svesni bogatstva i lepote koju imamo u našoj kulturi i istoriji, da nam jezik bude više melem, a britskost njegovu da koristimo u svrhu mudrosti i prosvetljenja, a nikako drugačije.

Naše škole su prave zadužbine znanja i trajnih vrednosti, svi zajedno treba da poštujemo prosvetiteljsku misiju, da umnožavamo i razmenjujemo sve ono što nas čini boljim i kvalitetnijim ljudima. Ne zaboravite da je ulaganje u znanje, oplemenjeno najvažnijim ljudskim vrednostima, nešto što od deteta stvara pravog čoveka.

U ime toga podsetićemo se ko su učenici i nastavnici koji su prošle godine bili najuspešniji  u oblasti znanja i učenja i koji su ostvarili najbolje rezultate.

Marija Jović, Republičko takmičenje iz srpskog jezika i književnosti „Književna olimpijada“,

  1. mesto, mentor Sandra Fabian

 

Ivana Ivetić, Republičko takmičenje iz srpskog jezika i književnosti „Književna olimpijada“,

  1. mesto, mentor Sandra Fabian

 

Daniela Pavlović, Republičko takmičenje iz  Poslovne informatike, 2. mesto, mentor Milica Narančić

 

Katarina Gubečka, Republičko takmičenje iz Principa ekonomije, 3. mesto, mentor Irena Grabovica

 

Andrej Simendić, Okružno takmičenje – Nacionalna ekološka olimpijada, 3. mesto, mentor Aleksandra Niketić

 

Ana Milojević, Okružno takmičenje iz srpskog jezika i književnosti „Književna olimpijada“,

  1. mesto, mentor Aleksandra Vitas

 

Ivana Pavlović, Okružno takmičenje iz srpskog jezika i književnosti „Književna olimpijada“,

  1. mesto, mentor Sandra Fabian

 

Marija Eraković, Školsko prvenstvo Srbije u karateu, 2. mesto, mentor Ninko Vojnović

 

Na takmičenju za najbolju himnu Andrevlja u okviru Projekta obuke talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine pohvaljeni su učenici:

Nikola Đurđević

Anđela Ribić

Bojana Jovanović

Đurđina Stevanović

Ivona Lončar

Aleksandar Popović

Strahinja Tadić

Ana Milojević

Anđela Mutovčiev

Andrej Lakatoš

Mentor Branislava Dobrić – Bojanović

 

Na takmičenjeu mladih u izradi biznis planova „Dani edukativnosti mladih inovatora i preduzetnika“, za osvojeno 3. mesto  pohvaljeni su učenici:

Tijana Punišić

Vesna Vukomanović

Jovana Grujić

Daria Danka Dekić

Anđela Stević

Iva Lazić

Mentor Tatjana Baljak

Još jednom čestitamo najuspešnijima i radujemo se nekim novim uspesima ove školske godine!