Дан ЕТШ „Вук Караџић“

 

     Данас је право време да истакнемо важност и вредност нашег свакодневног рада и залагања за оно што је вечно, непролазно и највредније, а то су знање и образовање. Просветитељска мисија је одувек пролазила кроз искушења, па тако постајала јача и снажнија. Сетимо се данас свих оних  који су кренули стазама знања и учења јер је то био једини исправан пут да постанемо бољи људи.

Наша школа поносно носи име чувара нашег језика и културе Вука Караџића, оног који је волео свој народ, који му је душу познавао и зато је створио језик, богат, величанствен, плодан и јединствен. Матерња мелодија нашег језика милује и снажи, речима волимо, бодримо, стварамо.

То су знали они пре нас, Доситеј и Вук, језички револуционари, који су нам отворили врата будућности. Они су нас у својим књижевним делима критиковали, хвалили и бодрили, приказујући језик као слику нашег менталитета, традиције и историје. Били  су проповедници правих вредности као што су доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање, марљивост, истрајност.

Љубав према српском народном језику истицали су у свим могућим приликама, јер су знали да народ постоји док год живи његов језик. Говорили су да се све може мењати, па чак закони и вера, али матерњи језик никада. Ови просветитељи оставили су нам један важан задатак, а то је да чувамо оно што је навредније, да будемо свесни богатства и лепоте коју имамо у нашој култури и историји, да нам језик буде више мелем, а бритскост његову да користимо у сврху мудрости и просветљења, а никако другачије.

Наше школе су праве задужбине знања и трајних вредности, сви заједно треба да поштујемо просветитељску мисију, да умножавамо и размењујемо све оно што нас чини бољим и квалитетнијим људима. Не заборавите да је улагање у знање, оплемењено најважнијим људским вредностима, нешто што од детета ствара правог човека.

У име тога подсетићемо се ко су ученици и наставници који су прошле године били најуспешнији  у области знања и учења и који су остварили најбоље резултате.

Марија Јовић, Републичко такмичење из српског језика и књижевности „Књижевна олимпијада“,

  1. место, ментор Сандра Фабиан

 

Ивана Иветић, Републичко такмичење из српског језика и књижевности „Књижевна олимпијада“,

  1. место, ментор Сандра Фабиан

 

Даниела Павловић, Републичко такмичење из  Пословне информатике, 2. место, ментор Милица Наранчић

 

Катарина Губечка, Републичко такмичење из Принципа економије, 3. место, ментор Ирена Грабовица

 

Андреј Симендић, Окружно такмичење – Национална еколошка олимпијада, 3. место, ментор Александра Никетић

 

Ана Милојевић, Окружно такмичење из српског језика и књижевности „Књижевна олимпијада“,

  1. место, ментор Александра Витас

 

Ивана Павловић, Окружно такмичење из српског језика и књижевности „Књижевна олимпијада“,

  1. место, ментор Сандра Фабиан

 

Марија Ераковић, Школско првенство Србије у каратеу, 2. место, ментор Нинко Војновић

 

На такмичењу за најбољу химну Андревља у оквиру Пројекта обуке талентованих ученика основних и средњих школа са територије АП Војводине похваљени су ученици:

Никола Ђурђевић

Анђела Рибић

Бојана Јовановић

Ђурђина Стевановић

Ивона Лончар

Александар Поповић

Страхиња Тадић

Ана Милојевић

Анђела Мутовчиев

Андреј Лакатош

Ментор Бранислава Добрић – Бојановић

 

На такмичењеу младих у изради бизнис планова „Дани едукативности младих иноватора и предузетника“, за освојено 3. место  похваљени су ученици:

Тијана Пунишић

Весна Вукомановић

Јована Грујић

Дариа Данка Декић

Анђела Стевић

Ива Лазић

Ментор Татјана Баљак

Још једном честитамо најуспешнијима и радујемо се неким новим успесима ове школске године!