06.12.2019. Ученик наше школе, Лазар Момчиловић (33), први пут је изложио свој рад у холу позоришта у Старој Пазови. Да је најмлађи учесник овог уметничког скупа није се могло видети по његовом цртежу Наполеона, који је стајао раме уз раме са радовима познатих академских сликара и сликара аматера из наше општине.

Лазар је свој таленат за цртање испољио у најранијем узрасту, а интензивно је почео да црта пре непуне две године. Гледајући цртеж начињен графитном оловком који је изгледао као права фотографија, пожелео је да учини исто. Марљивим радом, у томе је и успео. Поред бројних школских обавеза, таленат и љубав су ипак резултирали првом самосталном изложбом ове младе уметничке наде.

На питање да ли је учествовао на конкурсима и такмичењима, Лазар наглашава да му никада није био битан дух надметања, већ да су његову наклоност увек имали кооперативност и уживање у излагању, те да стога није радо учествовао у наведеним активностима.

Као узор, односно инспирацију, Лазар наводи америчке фотореалисте и хиперреалисте из Европе, и издваја италијанског сликара Марка Грасија.

Технике цртања које најчешће преферира су графит и угаљ на папиру, а у мањој мери то су акварел и уље на медијапану. Графитном оловком највише постиже у цртању детаља и из тог разлога му је ово и омиљена техника којом најчешће црта портрете, али и превозна средства (бродове).

Лазар Момчиловић планира да своје радове излаже и даље, да учествује у ликовним колонијама, а такође и да настави своје даље образовање у уметничком смеру.

Поносни смо на Лазара што је као ђак средње економске школе, поред бројних стручних предмета, успео да свој таленат доведе на највиши ниво, иако се Ликовна култура у стручним школама не изучава у истој мери као у школама уметничког усмерења. Његов успех је тиме значајнији и надамо се да ће наставити да нас одушевљава својим уметничким делима.