06.12.2019. Učenik naše škole, Lazar Momčilović (33), prvi put je izložio svoj rad u holu pozorišta u Staroj Pazovi. Da je najmlađi učesnik ovog umetničkog skupa nije se moglo videti po njegovom crtežu Napoleona, koji je stajao rame uz rame sa radovima poznatih akademskih slikara i slikara amatera iz naše opštine.

Lazar je svoj talenat za crtanje ispoljio u najranijem uzrastu, a intenzivno je počeo da crta pre nepune dve godine. Gledajući crtež načinjen grafitnom olovkom koji je izgledao kao prava fotografija, poželeo je da učini isto. Marljivim radom, u tome je i uspeo. Pored brojnih školskih obaveza, talenat i ljubav su ipak rezultirali prvom samostalnom izložbom ove mlade umetničke nade.

Na pitanje da li je učestvovao na konkursima i takmičenjima, Lazar naglašava da mu nikada nije bio bitan duh nadmetanja, već da su njegovu naklonost uvek imali kooperativnost i uživanje u izlaganju, te da stoga nije rado učestvovao u navedenim aktivnostima.

Kao uzor, odnosno inspiraciju, Lazar navodi američke fotorealiste i hiperrealiste iz Evrope, i izdvaja italijanskog slikara Marka Grasija.

Tehnike crtanja koje najčešće preferira su grafit i ugalj na papiru, a u manjoj meri to su akvarel i ulje na medijapanu. Grafitnom olovkom najviše postiže u crtanju detalja i iz tog razloga mu je ovo i omiljena tehnika kojom najčešće crta portrete, ali i prevozna sredstva (brodove).

Lazar Momčilović planira da svoje radove izlaže i dalje, da učestvuje u likovnim kolonijama, a takođe i da nastavi svoje dalje obrazovanje u umetničkom smeru.

Ponosni smo na Lazara što je kao đak srednje ekonomske škole, pored brojnih stručnih predmeta, uspeo da svoj talenat dovede na najviši nivo, iako se Likovna kultura u stručnim školama ne izučava u istoj meri kao u školama umetničkog usmerenja. Njegov uspeh je time značajniji i nadamo se da će nastaviti da nas oduševljava svojim umetničkim delima.